Учители и ученици от две училища в Община "Марица“ честваха своя патронен празник. Гост на тържествата на СУ "Васил Левски“ в с. Маноле и ОУ "Васил Левски“ в с. Рогош бе кметът на община "Марица“ Димитър Иванов.

Събитието в с. Маноле бе отбелязано с музикално-поетичен рецитал, а патронният празник в с. Рогош започна с посрещане на училищното знаме под звуците на химна.

Градоначалникът приветства всички по повод празника.

"Вълнувам се, че днес съм тук, за да отбележим патронния празник на училището, носещо името на българския национален герой Васил Левски. Прекланяме глави пред делото на най-великия българин в нашата история и се гордеем, че има такива личности, чиито завети следваме и до днес. Един от тях, който е актуален и в момента, е, че пътят към победата минава през образованието.

Докато е бил учител във Войнягово и Еникьой, Левски е учил децата на четмо и писмо, разказвал им е истории за славното минало на България, пял им е хайдушки песни. Той е прозрял, че знанието е мост към успеха и само образованият народ има бъдеще. Затова мили деца, учете с любов – вие сте нашето бъдеще и бъдещето на община "Марица“, отправи апел към учениците градоначалникът.

Той припомни и друга значима идея на Левски.

"Другият важен завет на Левски е, че можем да постигаме целите си, само когато сме заедно. Затова бъдете задружни и сплотени, за да успявате в делата си“, обърна се към присъстващите управникът.

"Поклон пред светлата памет на Апостола на Свободата Васил Левски“, завърши словото си кметът на община "Марица“.

Директорът на ОУ "Васил Левски“ в с. Рогош Виолета Христодулова също поздрави ученици, учители и гости.

"Левски е един от онези мъже, които още приживе, с идеи смелост, деятелност, с единство на думи и дела, печели признание, а с героичната си гибел, става знаме на всичко чисто, свято и напредничаво в българското историческо развитие. Васил Левски е последователен революционер, борец за чиста и свята република“, отбеляза в речта си Виолета Христодулова.

Тя връчи награди на победителите в конкурса, посветен на Апостола на свободата за рецитиране на стихотворение, литературна творба, мултимедийна презентация, рисунка и "лъвски скок“.

На патронния празник на училището в с. Маноле присъства и кметът Йордан Енев, а на този в с. Рогош – кметът Величка Величкова.