Две училища и едно училищно общежитие във Велико Търново останаха без парно, научи "Фокус“. Става въпрос за Професионална гимназия по електроника "Александър Попов“ /Радиотехникума/, Професионална гимназия по моден дизайн и Ученическо общинско общежитие "Колю Фичето“. В първото школо днес са с намалени часове – по 30 минтуи,

"Снощи късно разговарях с тях и директорката на Радиотехникума Нели Николова ме увери, че благодарение на добрата изолация вчера температурата в класните стаи е била 19 градуса. Имало е и посещение от РЗИ, което е установило, че не се налага прекъсване на учебните занятия. Днес, ако температурите паднат, ще включат печки на ток. Те нямат алтернатива – нямат климатици, нито локално парно на твърдо гориво“, обясни Игнатова.

В останалите две образователни институции имат климатици, които се използват и децата не стоят на студено.

На студено са общо една трета от абонатите на местната Топлофикация или над 1000 битови и 9 бюджетни клиенти. Причината е поредица от аварии заради амортизирана инсталация, която е на над 50 години.

От дружеството заявиха за "Фокус“, че ситуацията не е необичайна и всяка зима се случват подобни повреди по трасетата, като авариите са локални и са предприети незабавни мерки за отстраняването им.