Общините Велико Търново и Свищов са сред първенците, стартирали мерки по новия програмен период на програмата "Развитие на човешките ресурси“, предаде кореспондент на "Фокус“. Те бяха отличени, заедно с още две български администрации /Чирпан и Тополовград/ от Управляващия орган на програмата. И четирите общини са подготвили и подписали договори по мярката "Грижа в дома“ на ПРЧР (2021-2027). Общият бюджет е в размер на  близо 3,8 млн. лв. С тях ще бъдат подкрепени над 700 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. 

Сключеният от Община Велико Търново договор е на стойност близо 1,8 млн. лв., с които се очаква да бъдат подкрепени над 330 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Така местната администрация ще има възможност да предоставя богат спектър от мобилни интегрирани услуги в общността и ще продължи дейностите на съществуващия Център за почасово предоставяне на мобилни интегрирани здравно-социални услуги.

Проектът, който Община Свищов ще реализира е на стойност близо 955 хил. лв. С тях ще бъдат осигурени мобилни интегрирани здравно-социални услуги; психологическа подкрепа; доставка на хранителни продукти от първа необходимост до домовете на лицата; заплащане на битови сметки със средства на потребителите; предоставяне на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания на възрастни хора и хора в невъзможност за самообслужване. Ще бъдат обхванати най-малко 177 души. За изпълнението на дейностите по проекта ще бъдат назначени 30 социални асистенти, 20 работници за доставки по домовете, медицински сестри и специалисти, социални работници и други.