Две фирми искат да изработят стратегическата карта за шум в околната среда на агломерация Пловдив за периода 2023-2028 година, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Едната компания е "Спектри" ЕООД от София, специализирана в продажбите и производството на измервателна и индустриална техника и оборудване. Втората е "Фрибул" ООД от Варна, чиято основна дейност са архитектурните и инженерни дейности и техническите изпитвания и анализи.

Прогнозната стойност на обществената поръчка, определена от Община Пловдив, е 69 999 лева без ДДС. Ценовата оферта на "Спектри" ЕООД  е да извърши дейността за 67 000 лв. без ДДС, а на "Фрибул" - за 65 000 лв. без ДДС. 

Стратегическата карта за шум представлява план-карта на агломерацията, върху която се нанасят шумовите нива от транспорта, от промишлени дейности и от други източници на шум. Определят се районите с констатирано превишаване стойностите на показателите за шум, които могат да предизвикат вредно въздействие върху здравето на хората. Избраният изпълнител ще трябва да извърши редица замервания на шума.