Община Видин е определила две енергийно позитивни зони на територията на града за подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници и намаляване на парниковите емисии, съобщи репортер на "Фокус“. Двете енергийно позитивни зони се намират в жилищните комплекси "Бонония“ и "Химик“, съобщи Борислава Борисова, зам.-кмет на Община Видин на заключителното събитие по проект MAKING-CITY ("Енергийно ефективен път за градска трансформация: осигуряване на положително бъдеще“). С участието в проекта се планира бъдещето на Видин към енергиен преход в дългосрочен план – до 2050 година.

Двете зони обхващат, както частни сгради, така и сгради публично-общинска собственост. За част от тях, собственост на Община Видин - Градско ученическо общежитие, Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков“, Средно училище (СУ) "П. Р. Славейков“ и детска градина "Незабравка“, общината е подготвила инвестиционни проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

В комплекс "Химик“ вече се изпълнява един от най-мащабните проекти за енергийна ефективност, вкл. цялостна трансформация на сградата на СУ "Св. св. Кирил и Методий“. Финансирането за него е осигурено по Норвежката програма, уточняват от кметството.

На практика с участието на Община Видин в проекта и реализирането на двете обособени енергийно позитивни зони ще бъдат приложени успешни практики и опитът в тази насока на водещите градове по проекта. Така квартал по квартал, зона по зона, с малки стъпки, Видин ще се  превърне в едно по-красиво и по-добро място за живеене, бе категорична Борислава Борисова. И това е част от дългосрочната визия на Община Видин за устойчива енергия и климат.

Проектът MAKING-CITY се финансира по Рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020“. Във форума, който се проведе в Културен център "Жул Паскин“, взеха участие Анна Виткова – Български съвет за устойчиво развитие, който е организатор на проявата, Емилио Мигел Митре – Испански съвет за зелено строителство, инж. Даниела Костова и инж. Петър Кисьов от Клъстер "Зелена синергия“, инж. Борислав Иванов – ЕнЕфект, Дияна Паунова – Софийска енергийна агенция "Софена", представители на заинтересовани страни, медии. В рамките на проекта са избрани два пилотни града - Грьонинген (Нидерландия) и Оулу (Финландия), които са зона на интервенции, а шест други са последователи, един от които е и Видин. И двата града са избрани поради настоящата им ангажираност в енергийния преход и работата с тях ще помогне на останалите да приложат на практика конкретни мерки.