Две емблематични русенски училища отбелязват годишнина от създаването си

Средно училище "Христо Ботев“ и Основно училище "Иван Вазов“ празнуват днес. ОУ "Иван Вазов“ отбелязва 153 години от създаването си. Заместник областният управител Георги Георгиев се срещна с директора на учебното заведение Теодора Йорданова. Според него училището се е утвърдило като едно от най-желаните в региона, защото учителите там винаги откриват успешната формула за съчетаване на традиции и иновации. "Насърчавайте талантите, вдъхновявайте и бъдете пример за подражание! Продължавайте с делата си да пишете достолепната история на ОУ "Иван Вазов“, каза Георгиев в обръщението си към преподавателите.

На учениците той пожела да не забравят своето училище и неповторимите преживявания в него. Запазете приятелствата, които сте изградили тук и помнете учителите си, които винаги са били до Вас и са Ви насърчавали да следвате мечтите си! Бъдете горди, че сте възпитаници на училище, което е пример за качествено образование“, допълни още Георгиев.

Също така той се срещна на място с учители и ученици. В училището се обучават над 500 ученици в общо 21 паралелки от 1 до 7 клас. 12 от паралелките са в начален етап, а 9 в прогимназиален. В избираемите часове се предлага засилено изучаване на български език и литература, английски език и математика. Редовно възпитаници на училището участват в редица състезания, конкурси и олимпиади. През изминалата учебна година седмокласникът Костадин Коларов се класира втори на националната олимпиада по история и цивилизация. За олимпиадата той е бил подготвен от своя учител Георги Георгиев. От училището се гордеят и с редица спортни постижения. Отново през изминалата година те са били единственото русенско училище във възрастовата група 5 – 7 клас, чийто отбор се е класирал на националните финали по волейбол.

Днес от 15.00 часа в "Канев център“ на Русенския университет се проведе празничен концерт на училището. По-късно от 17.30 часа в голямата зала на Доходното здание СУ "Христо Ботев“ ще отбележи 186 години от създаването си, както и 140 години гимназиално образование в града. "Съдбата на стотици семейства е свързана с това училище и съм убеден, че те се гордеят с това. През годините училището се наложи като едно от най-добрите не само в региона, но и в страната“, се казва в поздравителния адрес от областния управител Данаил Ковачев до директора на училището Теодор Коцев. Той пожелава на учителите да бъдат пример, упора и вдъхновение за своите ученици и винаги да се стараят да откриват нови възможности пред тях. "Имайте куража да разширявате границите на познанието си, да обогатявате знанията си и да осъществявате целите си“, пише Ковачев в обръщението си към учениците.