Община Русе и Центърът за творческо обучение ще предоставят две пълни стипендии за участие в Международния космически лагер "Space Camp Turkiye“ 2024 като партньори по програмата "Space Turkiye".

За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 11 и 15 години от община Русе с авторско есе или видео. Темите за есета или видео есета за кампания "Space Camp Turkiye“ 2024 г. са:

- Тема 1: Представи си, че си креативен директор в рекламна агенция “Космически туризъм". Създай рекламна брошура/видео за пътешествие до космическа дестинация. Не пропускай да включиш програмата, както и някои съвети за подготовка на туристите.

- Тема 2: Представи си, че си ученик в първото училище в Космоса. Как изглежда то? Кои са любимите ти предмети и защо?

- Тема 3: Коя е следващата стъпка в използването на изкуствен интелект за изследване на Космоса?

Крайният срок за изпращане на материали е 23:59 ч. на 10 март, като кандидатурите се приемат онлайн преди изтичането му.

Повече информация относно изискванията за творбите за участие в конкурса можете да намерите тук https://spacecamp.cct.bg/participate/scholarship/ . Тъй като общуването, обучението и комуникацията с останалите участници в лагера се осъществява на английски език е необходимо учениците да имат добри познания по езика.

"Space Camp Turkiye“ е учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания, намиращ се в гр. Измир, Турция. Създаден е по модела на "NASA Space Camp“ в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната цел на космическия и научен център за обучение "Space Camp Turkiye“ е да мотивира млади хора от цял свят да се насочат към кариера в областта на науката и технологиите. За една седмица с динамична и ангажираща програма учениците влизат в ролята на истински астронавти, учени, инженери и развиват умения за цял живот. Основен акцент са и множеството симулатори на работа и живот в Космоса. Всяка стипендия покрива разходите по престоя, храненето и пътуването на децата без допълнителни средства за лични разходи и е в размер на 1270 щатски долара.