Двама мъже са задържани под стража за трафик на мигранти на територията на Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус“. От Апелативна прокуратура – Велико Търново уточняват, че мъжете са в ареста по настояване на Районната прокуратура в старата столица, където се води досъдебно производство.

В. К. /на 33 години/ и на И. М. /на 18 години/ са привлечени като обвиняеми за това, че на 25 септември на път Велико Търново – Гурково, на територията на община Велико Търново, в съучастие помежду си и с А. М. и тримата като съизвършители, противозаконно подпомогнали 13 чужденци (граждани на Република Сирия, без валидни документи за самоличност, от които 11 пълнолетни лица, едно непълнолетното лице и едно малолетното лице), да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Деянието било извършено чрез използване на моторни превозни средства - лек автомобил "Форд Мондео“ и лек автомобил "Рено“, по начин опасен за живота на лицата, които са били превозвани в багажника на автомобил и с цел да набавят за себе си имотна облага.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието на обвиняемите, като е налице опасност те да се укрият и да извършат други престъпления, поради което по отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“.

Разследването по делото продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Велико Търново.