Двама мъже на 39 и 56 години са задържани в района на Нова Загора в момент на подготовка за продажба на над 8 килограма марихуана. Стойността на наркотика е над  48 хил.лева. Двамата са се опитали да реализират сделката в отсечката между града и село Полско Пъдарево, съобщи пред журналисти прокурор Ваня Белева, предаде репортер на Радио "Фокус" - Сливен.

На двамата са  предявени обвинения за тежко умишлено престъпление -  държане  и разпространяване на високо рисково наркотично вещество в големи размери.

Разследването се води от Окръжната прокуратура в Сливен по досъдебно производство за разпространение на наркотици в големи размери, уточни прокурор Белева. 

Спрямо лицата е взета мярка за задържане в срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане за вземане на  най-тежката мярка спрямо тях – задържане под стража.

Слав Добрев,  началник сектор "Борба с организираната престъпност" - Сливен, допълни, че при специализираната акция са заловени трима, като за тях са събирани данни от шест месеца, от които става ясно, че те се занимават с производство на марихуана  от началото на 2021 година. Разпространявали са наркотика в малки количества на местно ниво, но целта на произведеното количество е да бъде разпространено на територията на страната.

Третото лице  не е задържано,тъй като на този етап не са събрани достатъчно доказателства за вината му.

Мъжете не са криминално проявени.

Наказанието, предвидени в закона за това престъпление, са  лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба.