30 са катастрофите с участието на пешеходци, регистрирани на територията на Великотътновска област от началото на годината. Двама са загиналите при подобни инциденти, а други 30 са ранените. Това обобщи пред журналисти в Деня за безопасността на движение по пътищата – 29 юни старши инспектор Пенчо Христов от Сектор "Пътна полиция“ при ОД на МВР – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Той сравни данните със същия период на миналата година като подчерта, че тогава произшествията са били 28, ранените 27, а загинали не е имало.

В момента в региона тече специализирана акция "Пешеходец“, при която се следи както дали хората без превозни средства спазват правилата, така и дали шофьорите ги пазят на пътя.

"Статистиката сочи, че основният процент на пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци, възникват на пътеки. Нашият контрол е насочен на първо място към водачите, които отнемат предимството на пешеходците“, поясни ст. инспектор Христов.

Той не скри, че има и много недобросъвестни граждани, които се движат пеша. Те също подлежат на постоянни проверки и им се налагат глоби, ако се установи нарушение.

"Мога да ви кажа, че от началото на годината до 27 юни сме глобили общо 878 пешеходци. Водачите, отнели предимство на пешеходци и получили санкция, са 76-а“, показват още данните на полицията.

Глобата за пешеходците варира между 20 и 50 лева. За шофьорите тя е 100 лева и отнемане на 10 контролни точки.

"При хората без коли най-честите нарушения са свързани с неправилно пресичане – на необозначени места. Освен това те удължават ненужно пътя си по време на пресичане, прескачат и заграждения, пресичат на червен светофар“, обобщи още Христов.

Относно мобилните телефони, които се ползват както от водачите, така и от пешеходците, той припомни, че те са забранени от закона само за първите, но призова всички да органичат говоренето по телефон и писането, когато са участници в движението по пътищата у нас, тъй като употребата им често е предпоставка за инциденти.

От началото на годината до 27 юни 2023 г. на територията на област В. Търново са регистрирани 118 тежки пътни произшествия, при които са загинали 9 граждани, а ранените са 166.

Луиза ТРАНЧЕВА