Задържането на двама обвиняеми за кражби от църкви в община Априлци поиска Районна прокуратура – Ловеч. Това съобщават за "Фокус“ от Апелативна прокуратура – Велико Търново. От там уточняват, че в Районното полицейско управление в Троян е образувано досъдебно производство за извършени кражби от църкви в Априлци и село Гумощник.

На 28 октомври, при опит за кражба в църква в Гумощник, са били задържани две лица- 44-годишен мъж от Плевен и 26-годишен мъж от Павликени. Извършителите възнамерявали да откраднат кутия с пари от дарения и от продадени свещи, в която се съдържали малко над 2200 лв.

Същите лица са извършили взломни кражби и в две църкви в Априлци, като предмет на посегателство са били също кутии с пари от дарения. Към момента се установява размерът на отнетите пари. 

44-годишният извършител е рецидивист, като към момента на извършване на кражбите е бил с прекъснато изпълнение на наказание лишаване от свобода.

Задържането на извършителите е в резултат на съвместна операция на ГД "Национална полиция“ и областните дирекции на МВР в София, Плевен, Ловеч и Габрово във връзка с извършени множество взломни кражби от църкви.

При обиска на задържаните  са намерени наркотични вещества.

Извършителите са привлечени като обвиняеми и са задържани от наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, като е  внесено в районния съд в гр.Троян искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража“

Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Ловеч, ТО-Троян.