Двама братя от ромския квартал на град Шивачево, община Твърдица които през 2019 г. пребиха до смърт мъж от същия квартал, ще търпят наказания в размер на по 10 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим, съобщиха от Апелативен съд – Бургас.

Бургаският апелативен съд потвърди постановената от Окръжен съд – Сливен присъда за умишлено убийството на Атанас Й. от Шивачево като правилна и законосъобразна. Делото пред въззивния съд бе образувано по съвместна жалба на братята Георги Д. и Денчо Д., а третият участник в престъплението – непълнолетният тогава Богомил Д. /техен братовчед/ не оспори наложеното му от първоинстанционния съд наказание в размер на две години и един месец лишаване от свобода.

До престъплението се стига след натрупано напрежение между родовете в ромския квартал поради причини от битов характер. Сестрата на подсъдимите, след 10 години съвместен живот с родственик на пострадалия, се прибрала в бащината си къща. При опита да мъжа й да я върне в дома им двата рода се сбили, била сигнализирана полицията и образувано досъдебно производство. В крайна сметка жената се върнала при мъжа си, но между двете фамилии враждата продължила.

Във фаталния 28 декември 2019 г. конфликтът ескалирал след употреба на алкохол в питейно заведение от представители на двата рода. Настъпил масов бой с множество придошли поддръжници от двете страни на спора, като били използвани колове, дървени пръти и земеделски сечива. Възникналият инцидент пред питейното заведение станал достояние на голяма част от жителите на ромския квартал в гр. Шивачево и провокирала излизането на улицата на големи групи от хора. Стигнало се до намеса на органите на реда, които също били замеряни с камъни и керемиди. Убийството на Атанас Й. е извършено от тримата подсъдими с носените от тях сечива. Когато след получен удар в дясното рамо мъжът паднал на колене, тримата го обиколили и започнали едновременно да му нанасят удари в главата – с дървена дъска, с дървената част на мотика и дървен кол, от които пострадалият окончателно паднал на земята. Побоят бил прекратен едва след чутите предупредителни изстрели, произведени от полицейския служител.

По време на съдебното следствие пред втората инстанция бяха изслушани двамата подсъдими и прочетени обясненията им от досъдебното производство, от които съдът не установи обстоятелства, които да налагат промяна във фактическите изводи.

При извършената цялостна служебна проверка на обжалваната присъда въззивният състав не установи допуснати съществени нарушения, които да обосноват основания за нейната отмяна или изменение.

Съдът счете, че определените наказания са съответни на престъплението, на обществената опасност на извършеното и на всеки от тримата подсъдими, като са достатъчни за постигане целите както на специалната, така и на генералната превенция.

Решението на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена присъдата на Окръжен съд – Сливен за убийството на Атанас Й. от гр. Шивачево, подлежи на обжалване или протестиране пред Върховен касационен съд на Република България.