Осъдиха мъж, убил 29-годишна жена при условията на домашно насилие. Обвинението е на Окръжна прокуратура – Ловеч, а присъдата на Върховен касационен съд, съобщават за "Фокус“ от Апелативен съд – Велико Търново.

След разглеждане на делото от три съдебни инстанции, извършителят А.А. е признат за виновен и е осъден по повдигнатото му от прокуратурата обвинение  за виновен за това, че през нощта срещу 4 март 2021-а година в Тетевен, в апартамент, след нанесен побой, при условията на домашно насилие и с особена жестокост причинил смъртта на К. А. В резултат на причинените травми, младата жена починала на 11 март 2021-а в  УМБАЛ-Плевен.

Обвиняемият (три пъти осъждан за хулиганство) и пострадалата живеели на семейни начала, като често се карали, а спрямо жената бил упражняван психически и физически тормоз. За упражненото домашно насилие, пострадалата сезирала полицията, а през 2018 година и Районния съд в Тетевен, като делото в съда било прекратено по желание на жената, след разкайване на А. А. и обещание да се поправи. Поради влошените отношения, пострадалата се преместила да живее при майка си, но обвиняемият продължил да я преследва и заплашва. На 4 март вечерта двамата се срещнали в  жилището на обвиняемия. Между тях възникнал скандал, който преминал в побой над пострадалата. В резултат от насилието, пострадалата изпаднала в безсъзнание, но обвиняемият я оставил да лежи на леглото в спалнята. Едва сутринта, той се обадил по телефона на свой приятел и извикали бърза помощ. Жената била откарана в болницата, в дълбока кома с видими наранявания, където на 11-и починала.

За извършеното престъпление Окръжен съд – Ловеч е осъдил А.А. на доживотен затвор и да заплати на близките на убитата обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на общо 900 000  лева, като това наказание е потвърдено от Апелативен съд – Велико Търново. Върховният касационен съд е изменил присъдата, като е намалил наложеното наказание от доживотен затвор на двадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение "Задържане под стража“.

Присъдата е приведена в изпълнение.