В Русе се намира единствената у нас площадка за самолети, които могат да разбиват градоносни облаци. Във вчерашния ден две специализирани машини са извършили три полета - малко след 15:00 ч. и веднага, след като са получили уведомлението от центъра към Агенцията за "Борба с градушките" за градоносни облаци над Шуменска и Великотърновска области.

Самолетите са били заредени с необходимия реагент, с който по химичен път да атакуват, или поне да разбият, ледените късове. Полетът им е бил ограничен до височина от 3000 м от ръководство "Въздушно движение". На тази височина обаче температурите са положителни и реагентът не може да въздейства върху облаците. Ако са били допуснати по-високо, вероятно щетите са щели да бъдат в по-малък мащаб.

"Реагентът работи от минус два градуса и в случая ефектът е бил едва 30%. Вчера най-малкото, което можеше да се получи, ако имахме възможност да работим, е да намалим силата на градушката с 50%", обясни пред NOVA управителят на летище Щръклево Христо Крушарски.