Близо 500 медици от страната и чужбина се включиха в стартиралото днес трето издание на симпозиума "Пролетни хирургични дни", съобщи Областна администрация.

За сравнение с миналата година участниците в настоящия симпозиум са два пъти повече. Организатори на събитието, което ще продължи и през уикенда, за трета поредна година са Лечебни заведения "МЕДИКА" и Русенски университет "Ангел Кънчев".

Темата на тазгодишния форум е "Хирургията – настоящо и бъдеще", а специален акцент е поставен върху общата, детската, съдовата, пластично-възстановителната и естетична, както и лицево-челюстната хирургия. Не по-малко внимание е отделено ортопедията и травматологията, урологията и неврохирургията.

На форума присъства и областният управител Данаил Ковачев.

"Намирам тази инициатива за изключително необходима и полезна за развитието на хирургията в страната. Възможността за обмяна на опит и дискусии, свързани с най-съвременните методи за лечение в този сектор неимоверно допринасят за неговото развитие", каза Ковачев.

Той поздрави научния и мениджърски екип на болницата за реализирането на инициативата и посочи, че е едно малко чудо областен град, който няма профилирано висше медицинско училище да успява да поддържа традицията на научната дейност в сферата на здравеопазването на най-високо международно ниво.

"Благодарение на Вашите усилия Русе отново е на картата на едни от най-значимите инициатива в сферата на здравеопазването. Поздравления и затова, че успяхте да привлечете едни от най-добрите специалисти в национален и международен мащаб", каза Ковачев.

"Благодаря Ви, че осигурявате едни от най-добрите условия за професионална реализация на лекарите не само в региона, но и в страната, като в същото време гарантите здравни услуги на най-високо европейско ниво", допълни още областният управител. Той предложи предвид актуалната международна обстановка през следващи години в симпозиума да се включат и теми, касаещи военната медицина и хирургията.

Началото на форума бе дадено от управителя на Лечебни заведения "МЕДИКА“ проф. д.м. Кирил Панайотов, който подчерта, че с годините този форум набира все по-голяма популярност сред медиците от хирургичните специалности. В научната програма на форума са включени 96 доклада, като сред специалистите има водещи лекари от Германия, Румъния, Турция и Узбекистан.

Проф. Панайотов посочи, че от особено значение за организаторите на инициативата е участието на специализанти и студенти от цялата страна. "Ние се надяваме на тях и много се радвам, че можем да споделим какво сме направили, а също така да чуем от тях в какви нови насоки биха искали да работят“, сподели още той.

Ректорът на Русенския университет проф. д-р Пламен Кангалов сподели, че форумът има голямо значение за представянето на нови научни изследвания, нови методики и технологии в областта на хирургията.

Той пожела на участниците много успешни професионални контакти, споделени идеи, нови съвместни проекти и дейности, с които ще спомогнат за повишаване на нивото на хирургията.

Заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев отбеляза, че лечебни заведения "Медика“ освен с отлична апаратура разполагат и с отлични специалисти. "Лечебни заведения "Медика“ постоянно надграждат своята дейност, правят много неща в полза на хората“, допълни Недев.

Председателят на научния комитет проф. д-р Огнян Хаджийски също отбеляза ролята на младите лекари за здравеопазването в страната. "Преливането от младостта към опита върви ръка за ръка. Има невероятни доклади с невероятни постижения и все повече в общата медицина се интегрира това, което се прави в тази болница“, каза още той.

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров отбеляза, че това е вълнуващ ден и че е много радостно, че конференцията се разгръща. Той пожела на участниците да бъдат смели и дръзки в решенията, насочени към съвременната и авангардна медицина.

По думите на заместник-декана на Факултета по медицина в Бургас проф. д-р Владимир Гончев най-ценното от подобни инициативи е представянето на новостите в научното и практичното медицинско познание. Той благодари и за отличното сътрудничество в лечебни заведения "Медика“ и Русенския университет "Ангел Кънчев“.

В рамките на конференцията ще бъдат представени и редица реални клинични случаи.