118 са компаниите в IT-сферата, които под една или друга форма развиват дейност във Велико Търново. Това стана ясно след среща на кмета на града Даниел Панов и ръководството на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии - Aibest, част от която са едни от най-големите IT-фирми в България, предаде кореспондент на "Фокус“.

За втора поредна година старата столица е домакин на Национално роудшоу "Пътят към твоя успех“. Неговата идея е да запознае младите хора и учениците с възможностите, които IT секторът дава.

"За пет години IT компаниите в града са се увеличили двойно. Велико Търново се оформя като нов регионален център след София, Пловдив и Варна. Все повече са младите хора, установили се тук, за да работят в подобни компании. Амбицията ни е тази тенденция за разрастване да продължи с още по-силни темпове“, заяви кметът.

Факторите, според него, са налице – Велико Търново има отлична образователна система. Над 15 са профилираните паралелки в средните училища, насочени към IT-сектора. Комуникацията между местната власт-университетите и бизнеса също е на добро ниво. Последното подчерта и ректорът на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов.

"За да бъде атрактивна средата за инвестиции, продължаваме с подобряването на инфраструктурата в града и общината. Предстои реализацията и на мерки по модела Smart City, които ще дадат още по-голяма гъвкавост в работата с гражданите и бизнеса“, посочи още Панов.

"Велико Търново е град с чудесен потенциал за развитие на кадри, за развитие на сектора. Индустрията предлага работа на хора, които могат да си останат в града, да работят оттук. Изкараните средства те ще влагат в икономиката на Велико Търново и така децентрализацията може да се случи по-бързо и по-леко“, обясни изпълнителният директор на AIBEST Наталия Георгиева.

Голям бе интересът и на великотърновските ученици и млади хора към развитието на високотехнологичната индустрия в България и кариерните възможности в професиите на бъдещето.