Два проекта на Регионален исторически музей – Русе получиха подкрепа от Министерство на културата в сесията за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства. Това съобщиха от музея. Концепциите ще дообогатят знанията за местното наследство и ще съдействат за неговата презентация в работата с аудитории.

Проектът "Каменна летописна книга“ обръща поглед към старинни надписи и каменни артефакти от различни епохи, непознати на научната общност и широката общественост. Това са каменни свидетелства за миналото, разположени в Лапидаиума на Историческия музей, които имат високо историческо значение. Преобладаващата част от тях са свързани с римския период от развитието на града и включват посветителни надписи, милиарни колони, надгробни текстове, жертвеници. Друга част от артефактите – предимно надгробни паметници, са от османския период (XVIII-XIX в.). Следосвобожденският период е представен от разнообразни елементи – архитектурни, надписи на чешми, на мостове, надгробни паметници, както и официални надписи от името на княз Фердинанд. Всички те съставят каменна летописна книга, която ще разгърне своя потенциал за проучватели и посетители. С помощта на проекта в музея ще бъдат привлечени изследователи, които ще разчетат и преведат съществуващите надписи от латински, древногръцки и османотурски език, което ще позволи създаване на контекст при работата с експонатите. Каменните артефакти ще бъдат заснети, а фотосите ще се включат в каталог, от който ще могат да се ползват изследователи и проучватели на различни периоди. За широката общественост е предвидено създаването на водач с интерпретативни текстове, който да улесни възприемането на разказите за местното наследство. По оградните пана на Лапидариума ще се монтират информационни постери.

Проектът "Аудио-театрален гид. Иновативно представяне на музейно съдържание“ предвижда създаването на аудиогид за експозицията на Екомузей. Аквариум. Гидът ще бъде с атмосфера, разказ със съпътстващо озвучаване с привнесен драматизъм и акцентиране върху важното по подходящ начин. За целта ще бъдат използвани уменията на актьори, композитори и режисьори, които ще създадат от всяка тема един кратък, но запомнящ се аудиотеатър. Всяка тема ще представлява кратък, до три минутен аудиоспектакъл. Както всички подобни продукти и този ще е с възможност да се избират конкретните теми според начина на обхождане на експозицията на Екомузей. Аквариум. Всяка тема ще е номерирана с уникален номер. Предвижда се създаването на 13 теми с продължителност от 3 до 4 минути всяка. Продуктът ще бъде изработен на пет езика – български, английски, румънски, руски и немски език. Самият аудиогид ще бъде достъпен след сканиране на генериран QR код, разпечатан върху рекламна картичка.