Два граждански проекта, финансирани от Община Добрич, дават шанс на добруджанци за по-добър живот, предаде репортер на Агенция "Фокус". Всяка година общината подпомага финансово реализирането на проекти, разработени от граждани, с основна мисия - в полза на местната общност.

Единият от проектите е наречен "Хепи бонс - Алегрия". Ръководител на дейностите е Стоян Стоянов, който само преди дни беше награден от общината за Деня на народните будители на тържествената церемония за връчване на Годишните награди "Добрич" в областта на науката и културата. 

Този проект и заниманията по него са насочени към хора, страдащи от остеопороза. Идеята е чрез терапия да бъдат подобрени тяхната двигателна активност и кондиция, да се повлияе положително общото състояние на тези хора. Адаптираната терапия за физическа активност е разработена от университет "Форо Италико" в Рим. Ръководителят на заниманията в Добрич тази година е преминал през специално обучение за такава работа към Националната спортна академия. 

Другият проект е свързан с изграждането на Клуб за спорт, Монтесори и психомоторика за деца с увреждания и с проблеми в общуването. Инициативата е на Сдружение "Ние 2020" в Добрич с председател Камелия Тодорова. Съвсем скоро предстои клубът да бъде официално открит и да заработи в пълен капацитет. 

Базата е в сградата на бившето ОУ "Отец Паисий". Обособени са зали за спорт, психомоторика и сензорна интеграция. Идеята е средата да бъде приятна и уютна за всички - деца и родители. Закупени са специална люлка за сензорно приобщаване на деца и люлка-гнездо, топки-пилатес, батут и други специализирани спортни уреди. Обособено е място и за майките, чиито деца вече посещават клуба. За момента 10 деца със специални потребности участват в заниманията на клуба за спорт, Монтесори и психомоторика. 

Жулиета НИКОЛОВА