Цели два дни ще продължи програмата с проявите за Националния празник на България – 2 март в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. В организацията освен местната администрация, се включват още деца и ученици от града, учители и общественици, както и 55-ти Инженерен полк – Белене.

Събитията започват в четвъртък /2 март/ с ученическото състезание "Моята България“, в което младежи от 7 и 8 клас ще отговарят на въпроси, свързани с историята на страната ни и със заветната дата 3.03.1878 година. То ще се проведе в Община Свищов и започва в 15:00 часа. Малко по-късно, от 17:30 часа, в салона на Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови“ започва и общоградски празничен концерт на възпитаниците при ДГ "Радост“ под надслов "Българийо, древна и млада, бъди благословена“.

На празничния 3 март /петък/ от 10:30 часа в църквата "Света Троица“ ще бъде отслужен благодарствен молебен за Освобождението на България. 30 минути по-късно на площад "Алеко“ ще се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. След това ще има и празнично шествие до паметника на Свободата, където пък благодарното население ще поднесе венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България.

Луиза ТРАНЧЕВА