Най-много нови гори и пояси ще се появят тази есен на територията на Държавно ловно стопанство (ДЛС) - Балчик – 256 декара, следвано от Държавно горско стопанство  (ДГС) - Генерал Тошево със 144 декара и ДГС-Варна със 102 декара. Това съобщи Татяна Димитрова, експерт "Връзки с обществеността" в Североизточно държавно предприятие (СИДП), предаде репортер на Агенция "Фокус"

100 декара ще залесят служителите и работниците от ДЛС-Шерба, 79 декара в Добрич, 47 декара в Омуртаг, 41 декара в Попово и 5 в ДГС-Преслав. 776 декара е есенното залесяване на територията на СИДП през тази година. През пролетта бяха създадени нови гори и пояси на площ от 972 декара. Почвоподготовката в повечето стопанства вече е приключила и след края на вегетацията стартира залесяването. 

Залесяването на територията на СИДП се извършва по мярка 8.4 и двата големи европейски проекта, по които работи предприятието – "Земите и горите на орела“ и "Горите на Североизтока“. Общо 1748 декара ще бъдат залесени през тази година на територията на областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище.

Делът на горската територия в област Добрич е малко над 12 процента. С най-обширни горски площи като относителен дял e община Тервел (22.10%). Това сочат обобщените данни на Териториалното статистическо бюро в Добрич. 

Любопитен факт е, че много селища в Добруджа носят имена на видове дъб – Дъбовик, Карапелит, Горун, Дъбрава. Дъб, ясен, гледичия, цер, липа са сред най-разпространените дървесни видове в района. 

Жулиета НИКОЛОВА