На сцената на Държавния куклен театър "Дора Габе" в Добрич премиерно ще бъде представен тази неделя спектакълът "Най-ценното нещо" от Магда Борисова.  Спектакълът е реализиран със съдействието на Община град Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Режисьор е Веселин Анев, сценографията и куклите са дело на Адриана Анева, музиката е на младия добрички композитор Стоимен Стоянов. Участват актьорите Мила Боянова, Теодора Желева и Иван Иванов.

По думите на режисьора спектакълът е обмислян дълго време, за да се избегне сухата дидактика. "Дълго време търсихме баланса между забавната част на спектакъла и дидактическата, възпитателна част. Затова решихме да го "облечем" в световноизвестния жанр комедия дел арте. Нашите герои са Арлекин, Пиеро, който е кукла, и Панталоне, който играе болестта. Имаме и герой Докторе, който е също известен. Стигнахме до извода, че най-добре ще бъде да го балансираме така че все едно, че носиш шепичка с пясък. Ако малко повече стиснеш, пясъкът изтича. Ако малко повече отпуснеш, пясъкът пак изтича. Трябва да се намери вярната доза между дидактика и забава, за да може спектакълът да свърши своята функция - да бъде едновременно образователен и забавен, интригуващ", каза Веселин Анев.

Куклата, с която се играе в този спектакъл, е марионетка, а режисьорът е изключително доволен от работата с актьорите. Марионетката е един от най-сложните видове системи кукли. На сцената има динамика, актьорите са натоварени с доста елементи на клоунадата, с която "се справят блестящо". Всичко това носи изключително настроение и "придърпва" децата към героите. 

Друг интересен момент е, че спектакълът е интерактивен. Деца от публиката участват в процеса на сюжетно развитие и помагат на героите. Звучат шест песни и има доста музикални ефекти. 

Спектакълът ще се играе за първи път пред публика тази неделя - 22 януари, от 11:00 ч. 

Жулиета НИКОЛОВА