Държавен архив – Ловеч организира Ден на отворените врати. Програмата включва представяне на архивния фонд на ловешкия журналист, писател и общественик Кольо Станчевски, както и връчване на годишните награди за дарител, читател и приятел на архивите. Събитието е днес от 11.00 часа в Държавен архив- Ловеч и е част от Международната седмица на архивите 2022 с хаштаг #ArchivesAreYou, съобщиха от архива.

Припомняме, че през ноември 2007 г. в Квебек, Канада, членовете на Международния съвет на архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 г. в Париж и главната му цел е да насърчава международната солидарност между своите членове, както и да насочва вниманието на световната общественост върху значението на архивното наследство. Архивите са част от културното наследство и източник на информация – незаменимо наследство, предавано от поколение на поколение. Без архиви е невъзможна историческата приемственост.

Миналата 2021 г. българските държавни архиви пък отбелязаха 70- годишен юбилей, чието начало се слага с Указ №515 от 10 окт. 1951 г. на Президиума на Народното събрание за създаване на Държавен архивен фонд в България.