Приветствам идеята Общината в Ловеч да обмисли политики, а не да работи на парче. Това каза директорът на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" Габриела Георгиева на работна среща вчера за държавния план-прием на образователните институции в община Ловеч.

Тя бе инициирана от кмета Страцимир Петков, участваха зам.-кметът д-р Алдин Начков, началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) д-р Иваничка Буровска, директорите на средните и основните училища.

Кметът обяви, че до края на годината ще бъде разработена стратегия за развитие на образованието в общината с хоризонт десет години, защото плановете за следващите една-две години не решават основния проблем – драстичното намаление на броя на учениците и оттам нарушаване на баланса между обучаващите се в 7. клас и предложенията за нов държавен план-прием в 8. клас.

Данните сочат, че в момента седмокласниците в общината са 277, а заявката за 8. клас за следващата учебна година е 448 ученици в 17 паралелки, тоест недостигът е шест паралелки. В последните пет учебни години се оказва, че предложенията на директорите за държавен план-прием са висока постоянна величина, понякога и значително по-висока от реализирания прием.

Състоянието на образователната мрежа с анализ за последните 11 години кметът Петков представи пред директорите в доклад, като поиска становището им по него. Очаквам активно участие с конкретни предложения, в които Общината ще се вслуша, каза кметът. Той допълни, че е разбираемо всеки директор да защитава училището си, но посочи, че е необходимо да се върви с обща цел за по-мобилно средно образование.

Трябва да решим как може да става план-приемът, без да закриваме паралелки, коментира и началникът на РУО. Според всички участници в срещата е задължително да бъдат привлечени деца отвън – от други общини и области, в противен случай ще се премине неминуемо към оптимизиране на образователната инфраструктура и дори преструктуриране на училища.

Д-р Буровска призова още да има коректност в отношенията между директорите в кампанията за привличане на ученици, ангажимент, който поеха лично директорите на двете профилирани гимназии – ППМГ и ПЕГ "Екзарх Йосиф I“.

На сайта на РУО е публикуван проект на заповед за утвърждаване на държавния план-прием за учебната 2024/2025 г., а на 9 май в Ловеч ще се проведе Панорама на професионалното и профилираното образование за седмокласници.