Държавна опера Варна ще отбележи Световния ден на операта с флашмоб под наслов "Изтеглете "Дама Пика“!“, научи репортер на Агенция "Фокус". Честването на Световния ден на операта е инициирано от професионалните организации Оpera Europa, Opera America и Opera Latinoamérica, с подкрепата на ЮНЕСКО. Избрана е датата 25 октомври, рожден ден на композиторите Жорж Бизе и Йохан Щраус, създали едни от най-известните опери и оперети в световната музикална съкровищница.

Идеята за празника се ражда на първия Световен оперен форум, организиран от Teatro Real Madrid през април 2018 г. "Ние се стремим към култура, която е както локална, така и глобална. Тя принадлежи на всички и включва всички. Операта е международен език, който ни свързва с ценностите на свободата и толерантността“, гласи етичната платформа на Световния ден на операта.

Държавна опера Варна честити Световния ден на операта на своята любима публика с флашмоб под наслов "Изтеглете "Дама Пика“!“.

Участват артисти от екипа на операта "Дама Пика“ от Чайковски, номинирана за "Кристална лира“ 2022 на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Мястото е пл.“Независимост“, часът - 14.15, денят – Световнвният ден на операта.

Спектакъла на "Дама Пика“ варненци могат да видят на следващия ден, 26 октомври, 19.00, Основна сцена. А на 28 ноември "Дама Пика“ ще представи Държавна опера Варна във Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.