Държавна опера - Стара Загора е с няколко номинации за престижните награди "Кристална лира 2022“, присъждани ежегодно за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от местната администрация. Инициативата е на Съюза на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио. Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в областта.

Басът Ивайло Джуров е в категория Оперно изкуство за изпълнението на песенния цикъл "Зимен път“ от Франц Шуберт в съпровод на Деница Петрова на 1 декември 2021 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство и на 17 април 2022 г. в Камерна зала "България“.

Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора е в категория Балетно изкуство – за спектакъла на танцовата мистерия "Сънят на Пилат“, музика Стефан Димитров на 16 октомври 2021 г. в зала № 1 на НДК – София.

Миглена Стойчева (журналист от БНТ) и нейният екип (Сийка Лапачка – арт координатор, Милен Ботев и Георги Нанов – оператори, Вихрен Тишелов – редактор БНТ, Милен Ботев – монтаж) са в категория Музикална критика и публицистика – за предаването по БНТ2 "Зад кулисите“ през сезон 2021 / 2022 г.

Всеки желаещ има право да даде глас за по една номинация от всяка една категория. Може да се гласува и само за една номинация, като не е задължително да се гласува за номинация от всички категории.

Гласуването е достъпно до 12:00 ч. днес на адрес  https://classicfm.bg/kristalna-lira?fbclid=IwAR0kZ4b5PPZFi10edQr7TVNbD32lcxDbRJU_ErFy2su_xhlkRByEeVT37c4

Рени АТАНАСОВА