С множество инициативи Държавен архив-Враца ще отбележи своя 70-годишен юбилей. Това каза за радио "Фокус“ директорът на институцията в областния град Мария Василева. "Юбилеят ще се чества официално на 11 октомври 2022 г. от 11 часа с откриване на паметна плоча с годината на създаване на архива. Във фоайето и входа на сградата на ул. "Антим І" № 8 пък посетителите ще могат да видят експонирана фотовитрина "За професията на архивиста". Освен списък на архивистите, показваме снимки на ръководителите и служителите на архива от 1952 до 2022 г.“, уточни Мария Василева. Тя допълни, че част от експозицията показва историята на сградата, която е един от местните паметници на културата, свързана с различни институции през отделни периоди от историята на Враца – от работнически клуб през 1903-1907 г., данъчна служба от 30-те години до 1991 г. и детска школа по изкуствата през 60-те и 70-те години на 20 в. Сградата е свързана и с името на големия врачански архитект Петър Дограмаджиев, проектирал нейното разширение и реконструкция през 1939 г.

"В чест на годишнината е издадена юбилейна брошура "70 години Държавен архив – Враца". В нея сме събрали имената на всички архивисти и периода, в който са работили в архива“, посочи още Мария Василева. По думите й основната част от честването е откриване и на фотоизложба "Пътуване във времето". На тази изложба врачани и гостите на Враца ще имат възможност да направят едно незабравимо пътуване с виртуалната машина на времето, да се насладят на стотици стари фотографии, показващи изгледи от Враца, строителството news pic 2
©
и забележителната архитектура на града, развитието на науката, изкуството, образованието, спорта, туризма от Освобождението до наши дни.  

Държавен архив-Враца е сред по-младите културни и обществени институции в града, но изпълнява отговорната мисия да съхранява и популяризира  историческото документално наследство на врачани. Архивните фондове, които пазят и разкриват целия обществено-политически, стопански и културен живот във Врачанския регион след Освобождението заемат близо 2500 линейни метра площ и непрекъснато се увеличават с новите постъпления, в резултат от дейността на институциите, организациите и учрежденията на територията на Врачанска област. Те са на разположение на всички граждани, които се интересуват от развитието на своя край.

Росица ВАЛЕНТИНОВА