Държавата предприема спешни мерки за укрепване на пречиствателната станция за питейни води на яз. "Ясна поляна“. Това стана ясно на проведена среща при министъра на регионалното развитие и благоустройството, на която присъстваха депутати от бургаски регион, областният управител, кметове и заместник-кметове на общините - Царево, Приморско, Созопол и Средец, които се водоснабдяват от яз. "Ясна поляна“, съобщиха от Областна администрация-Бургас. В работната среща се включиха и ръководствата на "ВиК Холдинг“ и на "ВиК-Бургас“.

Присъстващите се обединиха, че ремонтните дейности на пречиствателното съоръжение са неотложни и трябва да се започнат спешно, за да се спаси летният туристически сезон и населените места по Южното Черноморие.

До края на седмицата ще приключи анализът за необходимите средства за спешното укрепване на авариралите съоръжения в станцията. Паралелно с това вече се подготвя и техническото задание за ремонтните дейности. Документите ще бъдат предоставени на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова за провеждане на процедура чрез пряко догоряване за избор на изпълнител на ремонтите предвид аварийната и спешна ситуация.

Предполагаемата сума ще бъде около 15 млн. лв., като освен за укрепване, средствата ще се ползват и за изграждане на дублираща линия, която да подава вода докато траят ремонтните дейности. Средствата ще бъдат осигурени от държавата. Укрепването на авариралите басейни ще отнеме около два месеца, а цялостните ремонтни дейности ще приключат до началото на летния туристически сезон. Според регионалния министър паралелно с това ще се работи и за изграждане на чисто нова пречиствателната станция, тъй като съществуващата е силно амортизирана и наближава краят на експлоатационният й живот.

Отстраняването на проблема ще е най-приоритетният въпрос в следващите месеци за министър Шишков, регионалното министерство и за областния управител на Бургас Мария Нейкова на регионално ниво.