Дървопластика на добруджанския резбар Иван Йотов краси тронната зала на историческа сграда в чешкия град Валашске Мезиржичи. Това съобщи директорът на Държавен културен институт-Културен център "Двореца“ в Балчик Жени Михайлова, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Преди две години беше подписан меморандум за културно сътрудничество между моравската община и Архитектурно-парковия комплекс. В рамките на това партньорство вече се реализират множество събития, които обогатяват културния обмен между град Валашске Мезиржичи и "Двореца“ в Балчик. Творбата на майстора резбар е подарък за кмета на чешкия град Роберт Стржинек. Друга дървопластика на Иван Йотов се намира в Училището по стъкларство и дизайн във Валмез, както още е известен накратко чешкият град. Училището е най-старата школа по стъклопис в Моравия.



Тези дни посетителите на Културния център в Приморска Добруджа все още имат шанс да се насладят на дървопластика и пана, които "оживяват“ в две от галериите - "Тунела“ и "Тихото гнездо“. Автори на творбите са две поколения резбари - Иван Йотов и неговите синове - Николай и Златил Йотови. Живопис, скулптура, дърворезба и малка пластика създават уникална атмосфера, наситена със светоусещането на нашия народ. "Сюжетите показват изключителното внимание на художниците към детайла и чрез него българската душевност“, отбеляза Жени Михайлова. Творческите търсения на младите автори са в по-различна посока от тази на техния баща. Въплъщават смелост в подхода и нова форма, изпълнена от естествени материали - дърво и камък.



От 1 септември Културният център "Двореца“ в Балчик ще представи двама български художници - живопис на Вера Пенева в галерия "Тунела“ и също живопис на Стефан Надзи Николов в галерия "Тихото гнездо“.



Жулиета НИКОЛОВА