За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 6 до 23 декември 2022г. вкл., Регионална библиотека "Сава Доброплодни"-Сливен предложи на своите малки и по-големи читатели богата и разнообразна програма. В програмата на тържествата "Коледа в библиотеката“-2022 бяха включени беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба коледни картички от конкурса "Коледна магия"-2022, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

От 6 до 23 декември 2022г. мечтите и желанията на сливенските деца и юноши събра Коледно дърво на желанията. На огромна елха във фоайето на библиотеката над 2000 деца и юноши окачиха своите желания за следващата година. Те бяха обобщени и са основа за интересни изводи. 

Резултатите показват, че в инициативата са се включили над 900 деца на възраст от 7 до 9г, над 600 са децата на възраст от 10 до 12 г., голяма е и групата на 13-14 годишните –  над 300, над 200 са тийнейджърите на възраст 15-16г., които също са оставили на Дървото на желанията своите съкровени мечти. 

При най-малките преобладават желанията за любими играчки, книги, средства за игри и забавления – ролери, велосипеди, тротинетки и др.. Много от децата желаят да получат като подарък домашен любимец, който да им е приятел в игрите. Желанията на по-големите са свързани с получаване на модерни технически средства /лаптопи, компютри, безжични слушалки, компютърни игри, дронове, айфони и др./. Много от тях мечтаят и за любими книги, както и за домашни любимци, с които да споделят времето си. Желанията на най-големите са свързани с нови приятелства, с желания за промяна, за пътувания и опознаване на други държави и култури. Те са изразили и копнежа си за любов и щастие. При по-големите ученици впечатлява и изразеното социално мислене и неочакваната зрялост. Искрено ни радва тяхната загриженост към проблемите на техни връстници, на възрастните, на хората в неравностойно положение и желанието да подариш любов и грижи, да проявиш доброта, за да може те да бъдат решени. 

Всички деца са споделили и своите желания за повече здраве, радост, успехи в училище, но и за мир и за безгрижно детство за всички деца по света.

Основният извод, който се налага е, че желанията на сливенските деца и тийнейджъри не са свързани само с материални неща, а и с най-важните ценности на живота. А, ние, възрастните, трябва да се вслушаме в тях, да проявим разбиране, обич и съпричастност и да им помогнем да заживеят в по-добър свят, в който мечтите и желанията им да станат реалност.