Началото на програмата по повод годишнината от Освобождението на Дупница ще бъде поставено от 11.00 часа, съобщиха за Агенция "Фокус“ от Община Дупница. Вече традиционната историческа възстановка по спомените на историка Никола Лазарков, който е описал в книгата си "Спомени отпреди и след Освобождението" подробно този ден, ще започне от кръстовището при "Рибарника" и ще продължи с шествие на свободата, което ще премине по пътя на освободителите до площад "Свобода" в центъра на града.

Посрещането на освободителя на града майор Иван Павлович Орлински и войниците му от местното население също ще бъде пресъздадено по спомените на Лазарков.

Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински и на паметния знак, посветен на дупнишките опълченци.

На 14 януари 1878 година се е състояла тържествената церемония по посрещането на руския ескадрон начело с майор Иван Павлович Орлински -  командир на хусарски ескадрон от ІV Мариуполски полк. Знаменателното събитие се е провело в северната част на града, в района на днешната улица "Орлинска“, където на една от къщите е поставена паметна плоча на майор Орлински, останал в историята с прозвището Освободителя на Дупница и Горна Джумая. От спомените на дупнишкия летописец и общественик Никола Лазарков (1858 – 1930) се разбира, че майор Орлински влиза в Дупница около три часа по пладне на 2 януари 1878 година. Очаква го цялото население начело с местните първенци и духовенството. Той слиза от коня, целува кръста и ръката на архиерейския наместник Сакеларий Христо Костов, който се обръща към него с думите:

"Благословен гряди помежду нас, в името Господне и ни носи свобода. Като поздравяваме Ваше Високо Благородие с благополучно пристигане от мое име от името на всички граждани, приветствам Вас и целия Ви ескадрон с добре дошли!“. Майор Орлински от своя страна се обръща към свещеника и насъбралото се множество с думите: "Св. Отче! И Вие, граждани на Дупница! Гусудар император, послал руское войнство для освобождение, еднокръвним нам българского народа от турским владичества. По приказание убо моего началника, Я приехал с моим ескандронам заети город. Да здраствуват граждание – ура!"

Венцеслав ИЛЧЕВ