За трети път галерията в Кюстендил е домакин на пътуващата изложба. Тя ще бъде открита от 18.00 часа, съобщи за "Фокус“ Венцислав Гочев, уредник в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.  Изложбата е резултат от третото международно триенале "Духът на акварела“.

Ще бъдат представени 151 творби от колекцията на триеналето, експонирани в две от залите на кюстендилската галерия. Събитието, в  стилово, жанрово и техническо отношение, показва колко предизвикателства крие акварела, но дава и възможност посетителите да се докоснат до неговата трудно обяснима магия.

Организатор на Триеналето е фондация "Международно акварелно общество – България“ с председател и куратор художничката Селма Тодорова. Тя ще направи и демонстрация с акварел.

Цялостният проект на Третото международно триенале "Духът на акварела“ включва поредица изложби в няколко от големите галерии в страната от началото на 2022 година до началото на 2024 година и участие в престижни фестивали на акварела. Съпътстван е с лекции, демонстрации и пърформанси. Всички творби в изложбата са рамкирани и оформени за експониране в иновативни рамки от рециклирана хартия.По традиция изложбата е съпътствана от двуезичен каталог, като всяка от картините в него е отпечатана на отделна страница.

Венцеслав ИЛЧЕВ