Древни обичаи оживяват днес във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". В старата столица за 21-а поредна година отбелязват големия християнски празник Еньовден.

Денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магически обреди започна с организирано бране на лечебни треви край старопрестолнив град.

Празникът на Самоводската чаршията започва в 10:00 часа. По традиция ще има венец с вплетени в него 77 уханни билки, който ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви, а след това през него ще се преминава за здраве. За желаещите да спазят традицията и отнесат в дома си стрък от еньовския венец ще има предварително подготвени малки букети от лечебни треви, които ще се раздават на място.

Денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и древните магически обреди ще бъде отбелязан с празнична програма и в парк "Ксилифор“, която започва в 10:30 часа. Освен това от 19:00 часа днес в емблематичния и обвързан с историята и жителите на старата столица Хан Хаджи Николи във Велико Търново ще бъде открита изложбара "ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ.350 години българско килимарство“. В нея ще бъдат представени старинни български килими от няколко региона – Чипровци, Котел, Лудогорие и Пирот.

Експозицията показва около 50 килима – част от колекцията на Якоб Ван Бейлен, който е родом от Нидерландия. Тя ще остане в града до края на октомври.