Дребни организационни пропуски са констатирани в някои училища в Пловдивско след започването Националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас. Те обаче не са попречили за провеждането на "малката матура", предава Plovdiv24.bg.

В ОУ "Гео Милев" - Пловдив са липсвали заявени 3 изпитни комплекта за ученици, които са записани по-късно в училището. В ОУ "Паисий Хилендарски" - с. Цалапица са липсвали резервни изпитни комплекти. Директорите на двете училища не са установили предварително тези обстоятелства и се наложило експерти от РУО със служебния автомобил да доставят материалите. Тези обстоятелства не са попречили на провеждането на изпита, нито за началния му час. Ще бъдат поискани обяснения за пропуските, защото преди всичко, трябва да сме отговорни и дисциплинирани, коментира началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова.

На НВО по български език и литература в Пловдивска област днес са се явили 5699 от общо 5937 ученици. Неявилите се 238 седмокласници ще имат възможност да се явят на предвидената допълнителна дата за НВО. "От тази възможност те могат да се възползват, ако в дните на редовните изпити са били в болница или под карантина, както и поради смъртен случай в семейството до месец преди НВО" - уточни Киркова.

Заявление за участие се подава в РУО до 7 дни след редовната дата на съответния изпит. След определяне на допълнителна дата министърът на образованието и науката със заповед определя график на дейностите по приемане на учениците. Останалите могат да кандидатстват с 0 т. Така ще се формира балът.

Следващият изпит за седмокласниците е НВО по математика. Той ще се проведе на 21 юни 2024 г., начало 09,00 часа.