Драстично са се увеличили делата за незаконно преминаване на границата в Кюстендил. За Агенция "Фокус“ от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил съобщиха, че за 2022 година в Районен съд – Кюстендил са образувани 140  дела с предмет – незаконно преминаване на границата.

За сравнение през 2021 година тези дела са били само 20.

Всички дела са приключили със споразумение, което е одобрено от съда. Наказанията за пълнолетните чужди граждани- 126 души са условно "лишаване от свобода“, с 3- годишен изпитателен срок и "глоба“.

За повторно нарушение има и две ефективни наказания "лишаване от свобода“. 11 непълнолетни чужди граждани са получили наказание "Обществено порицание“.

През 2022 година е имало и случай на български гражданин, направил опит да излезе през ГКПП Гюешево с лична карта на друго лице. Районният съд е одобрил споразумение и е наложил наказание от 10 месеца "лишаване от свобода“, при първоначален "строг“ режим на изтърпяване  и "глоба“ в размер на 100 лв. за 50 - годишен мъж от София, който е осъждан над 10 пъти, се е признал за виновен в опит да излезе през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта и за противозаконно използване на лична карта, издадена на друго лице.

Венцеслав ИЛЧЕВ