Цените на абитуриентските рокли тази година са значително по – високи, сравнено с предходните 2 – 3 години, коментира за "Фокус“ Антоана Филчева, ученичка в 12 "Д“ клас на ПМГ "Акад. Сергей Корольов“ – Благоевград. По думите ѝ тенденцията за ръст в цените ще се запази и през следващата година.

"В момента по – изчистените модели са около 1 000 лв., по специфичните модели са около 2 000 лв.“, сподели тя.

По думите ѝ що се касае до модните тенденции, то по – голяма част от абитуриентките в Благоевград ще заложат на дълги рокли, тип "Русалка“ с повече елементи като камъни и блясък. По отношение на цветовете, то младите дами се лутат между двете крайности – светли тонове като небесно синьо, бебешко розово и бяло и тъмни тонове като тъмно синьо, черно и червено.

"Аз се спрях на рокля, която ще бъде шита тук в Благоевград, тъй като размерите се взимат точно по мен. Мога да променям различни детайли, спрямо моите желания. Ако влезем в магазин, трябва да се съобразяваме с наличните модели. Роклята на която аз съм се спряла има сертификат за автентичност, който гарантира, че в училището няма да има друго момиче с такава рокля, дори подобна“, подчерта тя.

Филчева допълни, че предстоящият абитуриентски бал, заедно с матируте, са двете теми, които изключително много вълнуват зрелостните в момента. Ежедневно се говори за подготовката за Държавния зрелостен изпит, но и за роклите и костюмите, с които младите хора ще отбележат един от най – важните дни в своя живот.

"Абитуриентският бал е нещо много хубаво, което ни предстои. В рамките на 5 години ние се опознаваме, творим заедно и в крайна сметка завършване обединени. Заедно празнуваме края на нещо изключително приятно, което ни променя завинаги“, отбеляза тя.