Привеждането на държавните бази в състояние да бъдат използвани като жилища за бежанците ще струва по-скъпо и ще отнеме повече време, отколкото ако останат в хотелите. Това каза за "Фокус" адв. Драгомир Ошавков от Фондацията за достъп до права. Недоволни от предстоящото принудително извеждане от хотелите, днес група от украински бежанци излезе на протест в Слънчев бряг, на който присъства и адв. Ошавков. 

"Никой не знае къде са тези държавни бази и имат ли възможност да приемат такъв голям брой бежанци. Все пак, говорим за хора, които са от т.нар. "уязвими групи" – майки, деца, болни, инвалиди. В общи линии, всички останали украинци ние успяхме да изгоним в предходните няколко месеца. По-заможните от тях си заминаха, а останаха хората, които нямат възможност да се върнат по родните си места", посочи той. 

Според него основният проблем е, че за последните 8 месеца държавата не успя да намери вариант, с който да интегрира трайно и успешно украинците.

"Това, което се случи през последните месеци, е, че 3 пъти се опитахме да ги преместим от хотелите в държавни бази, за които нито знаем кои са, нито дали стават за живеене. Другият проблем е, че някои от тях вече са започнали образованието си в съответните населени места, намерили са си личен лекар и работа. Как можем да ги преместваме през 2-3 месеца по този начин", добави той.

Според него лошото е, че толкова много време след началото на войната продължаваме да си задаваме едни и същи въпроси – защо няма стратегия, няма единна мисъл и обща държавна политика по отношение на тези хора.

"Te имат нужда от медицинска помощ, нормални условия на живот и достъп до това, което всички ние наричаме цивилизация – децата им да могат да посещават детска градина, да имат достъп до здравно обслужване", каза още адв. Ошавков.

"Освен това разбрах, че група от 25 души са били настанени в базата в Елхово. Тя не е предназначена за хора с временна закрила, а е за такива, които са влезли нелегално в България и е само за период до установяване на тяхната самоличност", каза още адв. Ошавков.