Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ в Кюстендил получи уникално дарение от Драгомир Драганов, съобщиха от културния институт.  "До днес я наричах "цирковата стая". В нея живееше детската ми мечта да имам собствен цирк с безброй животни, делфинариум с всевъзможни морски обитатели и голяма “циркова база" с конюшни и волиери в паркова среда. Сбъдвах мечтата си бавно. Първите животни пазя още от 1987 година. Купувах камионите, ремаркетата, фургоните, цирковото шапито, стотиците огради и реквизити един по по един, месеци, години наред. До днес имах вече над 500 животни от над 30 вида“, коментира в профила си в една от социалните мрежи Драгомир Драганов.

По думите му фигурките на артисти и гледачи на животните са около 50. "Всичко брандирах със специално поръчани визии. Фасадата на цирка е истински уникат. Под купола на цирка и по алеите на цирковия парк светеха диодни осветителни лампи“, разказва още Драганов.

В навечерието на рождения си ден той е решил да подари най - скъпото което има, в буквалния смисъл, на детската библиотека в Кюстендил. "Защо точно в Кюстендил знаят само най-най-близките ми хора. Аз знам само, че отдавна искам да направя място в живота си за нещо ново. А на сбъднатата ми детска мечта нека се радват децата които потърсят приятели във вълшебния свят на книгите. Освен малкия - голям цирк ще им подаря и много книги от личната си колекция. Да живее българското цирково изкуство“, допълва Драгомир Драганов.

От своя страна екипът на кюстендилската библиотека благодари за дарителския жест. От културния институт посочват: "За нашата библиотека е чест и отговорност да приеме тази драгоценна колекция. Уверявам притежателя й  и хората, които вече са заинтригувани, че тя попада в сигурни ръце и ще има нова биография, споделена с децата на Кюстендил и ценителите на цирковото изкуство в града ни“. 

Предстои подреждане на колекцията в отдел "Изкуство",  а откриването на експозицията ще се състои като официално публично събитие, с участието на дарителя и.