Драгомир Драганов и Йордан Вълчев провериха въведената организация на движение за ремонта на Дунав мост при Русе, съобщиха от Областна администрация - Русе. Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев и областният управител на Русе Драгомир Драганов извършиха инспекция в периода между 14.30 и 15.30 часа на въведената от днес временна организация на движение на Дунав мост. 

Припомняме, че днес преди обед започна основният ремонт на съоръжението, който ще продължи около две години. Той стартира с ограничаване на движението в участък с дължина около 200 м в лентата за вход в България. В другата лента за изход в посока Румъния в момента не се извършват строителни работи и трафикът преминава регулирано. Строителните дейности ще се извършват без спиране на движението и съоръжението няма да се затваря. 

На обекта ще се работи ежедневно по 10 – 12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Движението се регулира с адаптивна светофарна уредба и работата ѝ е синхронизирана между граничните власти на България и Румъния. Светофарът ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира.

По думите на Драганов въведената организация на движение е ефективна. Той беше категоричен, че подобни инспекции ще се правят перманентно, включително и нощно време. "Много е важно да гарантираме същата пропускателна способност на моста, както и досега. Работим в синхрон с всички институции, убеден, че ще се справим успешно и до две години ще можем да се похвалим с напълно ремонтиран български участък на съоръжението“, заяви Драганов. Въпреки това след началото на ремонта имаше опашки от превозни средства в района на Дунав мост от румънска страна. 

Драганов поясни, че причината за образувалите се опашки от румънска страна не е ремонтът на моста в българския участък. "Румънските власти не пропускаха регулярно превозните средства през граничния пункт, тъй като не искат те да престояват дълго време на моста. Разговаряхме с тях. Обяснихме им да пропускат повече превозни средства, а ако се наложи, светофарът ще премине на ръчен режим“, коментира Драганов, който посети и румънския участък на съоръжението. Той бе придружен и от консула на Румъния в София Даниел Мазилу.

Първоначално цикълът на изчакване на светофара беше на три минути и половина, но вече продължителността на зелената светлина е 5 минути. При необходимост отново ще се извършват промени в цикъла на светофарната уредба с цел постигане на най-оптималното решение. В момента се поставят бетонните заграждения от тип "Ню Джърси“ в 200-метровото трасе, където първоначално ще се извършва ремонтът. Ширината на участъка от пътното платно, където ще се осъществява поетапното двупосочното преминаване е от 3.5 метра, което гарантира безпроблемното придвижване на моторни превозни средства със ширина от 2.75 метра.

Ремонтът е на стойност близо 45 милиона лева и в рамките на него ще се извърши цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др.