В Община Варна са получени 7 броя СУЕМГ (специализирано устройство за електронно машинно гласуване) за демонстрационно, т. нар. пробно гласуване. На машините е инсталирана демоверсия на електронна бюлетина за гласуване на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. 

Шест от машините са монтирани в административните сгради на Община Варна и петте района – "Одесос“, "Приморски“, "Младост“, "Вл. Варненчик“ и "Аспарухово“. Една машина ще бъде на разположение на избирателите последователно в кметствата – Каменар, Тополи, Казашко, Звездица и Константиново.

Машините за в готовност за работа от днес 13.09.2022 г. до 30.09.2022 г. в рамките на работното време на администрацията, съобщи секретарят на общината Нора Момчева.

В Община Варна са образувани 407 избирателни секции. В 394 от тях ще се гласува с машини, в т.ч.: в 259 – с 1 машина, в 135 – с 2 машини. В 13 секции ще се гласува с хартиени бюлетини. Това са секциите в лечебните заведения, социалните домове и местата за задържане. С хартиени бюлетини ще се гласува и ако се образуват секции за гласуване с подвижна избирателна кутия, посочи още Нора Момчева.