Въпреки лошото време и проливния дъжд Велико Търново отбеляза своя празник – 22 март. Официални лица, граждани и гости на старата столица честваха заедно годишнината от битката при Клокотница и Деня на свети четиридесет мъченици, предаде кореспондент на "Фокус“.

Програмата, по традиция, започна в църквата "Св. 40 мъченици“, където бе отслужена литургия, бяха положени цветя на саркофага на Калоян, беше отслужен водосвет, а знамената на представителната част на НВУ "Васил Левски“, Велико Търново и институции бяха осветени.

Въпреки дъжда, беше спазена традицията и за общоградско шествие от храма до центъра на Велико Търново, в което участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Заради лошото време в него не се включиха деца от градините и ученици от търновските училища, но пък портретите на благодетелите на старата столица бяха на чело.

Пред сградата на Общината бяха издигнати знамената на града, на България и на Европа. Поздрави от сцената отправиха кметът Даниел Панов и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Въпреки дъжда, Велико Търново празнува и българския дух ликува … На 22 март обръщаме поглед назад към историята и заветите на дедите ни. Поглед, който ни пренася в настоящето и ни кара да надникнем в самите нас, за да намерим пътя към по-доброто бъдеще. Нека с делата си правим така, че за Велико Търново да се говори с добро! Нека сме сплотени както на празници, така и в ежедневието ни. Обединени около едничката цел – да опазим хубавия ни град и да го развиваме! Нека Бог закриля Велико Търново! Честит празник! Честит 22-и март!“, каза кметът Панов.

"Да предаваме на поколенията след нас безпределната любов към род и родина, която имаха великите личности, които написаха търновската история. Трябва да познаваме величието на българската история и news pic 2
© Община Велико Търново
да се опълчваме срещу всички, които искат да я пренапишем“, призова вицепрезидентът и предаде поздрави за празника на Велико Търново от името на държавния глава Румен Радев.

След тържествените слова благослов отправи отец Славчо.

Бяха обявени и новите почетни граждани на Велико Търново, които през 2023-а са четирима. Това са актьорът Любомир Бъчваров, ректорът на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов, д-р Иван Толеков и писателят и журналист Марин Бодаков /последните двама посмъртно/.

Празничните прояви се пренесоха в театъра заради лошото време, където на сцената се качиха Дивна, "Мери Бойс Бенд“, Христо Кидиков и фолклорен ансамбъл "Мизия“.

Програмата, по традиция, ще приключи на площада пред крепостта Царевец, където жителите и гостите на града ще могат да се насладят на аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина“ и на празнични фойерверки.