Допълнително водоснабдяване изграждат в павликенското село Върбовка, предаде кореспондент на "Фокус“. От Община Павликени уточняват, че проектът е стартирал официално през миналата седмица.

Върбовка е селото с най-голям брой жители в община Павликени. От 2020-а там е въведен воден режим поради намаляване дебита на водоизточниците. Липсата на вода поражда редица затруднения на живеещите. Затруднено е осигуряването на нормални хигиенни условия и на децата и учениците, посещаващи детската градина и училището. През летните месеци положението с подаване на питейна вода се задълбочава поради продължителното засушаване.

Многогодишният проблем с осигуряването на питейна вода в селото ще бъде решен с изпълнението на инвестиционния проект за допълнително водоснабдяване на село Върбовка.

Изпълнението на проекта стартира през далечната 1994 година. Поради липса на достатъчно финансови средства, обектът се изпълнява на етапи. Миналата година с решение на Министерски съвет за одобряване на Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха отпуснати 902 929 лева без ДДС. Това са 50% от необходимите средства за изпълнение на обекта.

Строително-монтажните дейности ще се извършват в полски имоти и в част от улица "Първа“ и улица "Втора“. Срокът за изпълнение на строителството е 280 календарни дни.