Утвърдената художничка Доника Кирова, чието творчество черпи вдъхновениеот любовната тематика, представя най-новия си проект в Зала Ателие“Георги Велчев" на едноименния художествен музей, филиал на Градскатахудожествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, предаде "Фокус". Творбите живопис, които показва, са под мотото “Amor Textilia", а изложбата неслучайно сеоткрива на 10 февруари -  броени дни преди Деня на влюбените. “AmorTextilia" събира в звучен микс обичана тема на варненската художничка -любовта, и нейна обичана медия - плата, не платното.

“Платът ми е любим като материя, усещане, допир - признава Доника Кировапред Нина Локмаджиева. - Отделно е основа за живописване и така от еднамоя приумица в началото тази идея се доразви, стана нещо като моя запазена марка. Наистина не съм виждала други, точно такива, интерпретации с подобно селектирано грундиране.

Просто използвам и десена, и фактурата на самия плат и ги комбинирам с живописни образи.

Става леко декоративно, но в същото време има и друг план и се възприемакато триизмерно изображение. Експериментирам от години и не ми омръзва.Самият  плат е една философия, една материя, пълна с движение, с детайл- с нишките, с наслагването, с мекотата си, а от друга страна пък сенамачква, прави остри гънки, някъде от опъването на платното ставатдеформации. Първо се дразнех, после започнах да ги преправям към нещо,което искам да изразя.

И така - допълваме се с плата и с неговия характер, защото той си има собствена природа и характер. А аз като един агресор гледам да го усвоя, да го обема и да го превърна в нещо, което аз искам.

И така, постепенно все по-добре се сработваме, това ми носи удоволствие - критерий, който смятам, че е много важен за крайния резултат."

Художничката смята, че еротиката и романтизмът в изкуството в наши днине само имат пресечни точки, но и “се срещат, пресичат, борят се, всекидърпа към себе си завивката.

Мисля, че това винаги е било някакъв дуализъм на базата на контраста - споделя тя. - В търсенето на човешката любов, на баланса,   някъде надделява романтиката, някъде - по-плътското и земното, агресивното. Аз гледам да съчетавам нещата, защото мисля, че богатството е именно ценното в нашия живот - че има от всичко. Колко ще вземеш и къде ще го сложиш, как ще го съчетаеш с всичко останало, това е всъщност майсторството на живота и на любовта."

Откриването на изложбата е на 10 февруари от 18:00 ч. в Художествения музей “Георги Велчев" на ул. “Радко Димитриев" 8. Изложбата ще остане експонирана до 4 март 2023 г. Работно време на музея: вторник - събота от 9:30 до 17:30.