В Държавен вестник бяха публикувани изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които увеличават прозрачността в работата на общинската администрация и общинските съвети. Голяма част от новите изисквания са въведени като дългогодишна практика в Столична община. Това съобщи един от бившите зам.-кметове в София - Дончо Барбалов, който в последните месеци на изминалата година стана част от управителния съвет на държавния Фонд за гарантиране на влоговете в банките, предава "Фокус".

Ето и новите моменти, които посочи Барбалов:

От 1 февруари 2024 г.

- Дневният ред за всяко предстоящо заседание на общинския съвет и материалите за него се публикуват в отворен формат. Досега масова практика включително и в Столична община беше да се публикува дневния ред. Самите доклади и решения ставаха достъпни след провеждането на заседанието. Новия текст увеличава прозрачността в работата на съветите и възможността гражданите да участват в този процес.

- Създават се публични регистри на питанията на общинските съветници към кметовете на общини и получените отговори. Досега тази информация се споделяше обикновено от задалите питанията съветници, но новите разпоредби повишават прозрачността на този процес.

- Публични стават и протоколите от заседанията на общинските съвети.

От 1 юли 2024г.

- Откритите заседания на общинските съвети трябва да се излъчват в реално време, като записите от тях са достъпни за обществеността. Това е практика в много общини включително и в Столична община, но вече се изисква от всички общини в страната.

- Публични стават дневния ред, материалите и протоколите на комисиите на общинските съвети. Досега в Столична община публично беше достъпен само дневния ред на заседанията на комисиите.

- Въвежда се изискване на излъчване на заседанията на комисиите и достъпност на записите от вече проведените заседания. Това е дългогодишна практика в Столична община.