Домът на стари хора в село Фатово ще бъде преместен в Смолян. Това стана ясно на днешното заседание на Общински съвет – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Той ще се помещава с бившето общежитие на ДЮФА в квартал Райково. За целта, съветниците приеха докладна, с която дават съгласие Община Смолян да кандидатства с предложение за изпълнение на инвестиция по процедура чрез директно предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост на конкретни крайни получатели за изпълнение на инвестиции- BG-RRP-11.010 "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора.

Секретарят на община Смолян, Момчил Николов разясни каква е причината да се кандидатства за финансиране по проекта. "В социалната сфера от две години има нов закон за социалните услуги. Това, което ни касае е Наредбата за качество на социалните услуги, като приложение 13 касае именно домовете за стари хора, които вече няма да са домове, а резидентна услуга за възрастни хора. В една от точките пише, че възрастните хора трябва да има достъп до здравни, културни, административни обекти, магазини и т. н.“, поясни Николов и уточни, че заради това ще се кандидатства по проекта, за да се отпуснат средства за реконструкция на сградата на ДЮФА, а не на съществуващата във Фатово, тъй като селото е отдалечено от града и възрастните хора там няма да имат достъп до посочените услуги.

Относно плана, който сме предоставили, той е направен на база на методика изпратена от АСП, посочи Николов. "Тя е много подробна и изискваше експерти да посетят дома във Фатово. Те разговаряха с всеки един потребител поотделно, за да се изготви плана. Говорили са с всеки човек от персонала. Огледали са всяко едно кътче от съществуващия дом и на база  на това нашите експерти са изготвили анализ, той стриктно следва наредбата за качеството на социалните услуги. Този план е изпратен и одобрен от АСП, хората които са компетентни в сферата на социалните услуги. Ние имаме подходяща сграда, която не се използва от много години, а е подходяща за това, близо е до болница, до административни услуги, театър и кино. Хората там могат да живеят достойно“, обясни още Николов.

Кметът на Смолян Николай Мелемов допълни, че след преместване на хората в обновената сграда, Общински съвет ще вземе решение какво ще стане с освободения сграден фонд на сегашния дом. "Възрастните хора не трябва да бъдат изолирани трябва да живеят в среда като останалите близо до здравни, културни и други институции. Мястото във Фатово е прекрасно, но европейските директиви са различни и имат други изисквания“, уточни кметът на Смолян.

В докладната записка се посочва, че минималният размер, който може да се получи за исканите ремонтни дейности и реконструкции на сградата на ДЮФА е от 50 000 лв., а максималният не е определен, но следва да е съобразен с необходимостта от ремонт, оборудване и капацитет на сградния фонд на съответния дом за стари хора.

Планираната продължителност на всеки проект, включително дейностите, предвидени в него, не може да надвишава 24 месеца от датата на подписване на договора за предоставяне на средства от Механизма.

Краен срок за кандидатстване от страна на Община Смолян е 17 март 2023 г.

Общинският съвет – Смолян прие и план за трансформиране на "Дом за стари хора“ – с. Фатово. В него се посочва, че с реформирането на Дом за стари хора – с. Фатово и преместването му в гр. Смолян ще се постигне по-независим, достоен и качествен живот на възрастните хора, използващи социалната услуга. Възрастните хора ще бъдат интегрирани в обществото, като ще заемат своята активна позиция и ще запазят статута си на участници в обществения и културен живот. Семействата и близките на потребителите ще имат възможността да ги посещават и да поддържат контакт по-често, което ще допринесе за запазването на процеса по комуникация и взаимовръзка между потребителя и кръга от близки за него хора. Ползвателите на услугата ще могат да създават и поддържат повече социални контакти, като в същото време са успешно интегрирани в рамките на обществения живот. Близостта до лечебно заведение е от съществено значение за възрастните хора, като ще имат възможност за по-лесен и бърз достъп до медицинска грижа. Това е от първостепенна важност за опазването живота и здравето им, както и за поддържане на добър здравен статус, чрез извършване на редовни профилактични прегледи, респективно и изследвания от всякакъв вид, под наблюдението на специалисти от различни области на медицината.

Финансирането за реформирането на "Дом за стари хора“ - с. Фатово е предвидено да бъде осигурено, чрез средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост, Процедура BG-RRP-11.010 - Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора.

Нели ГЕРГЬОВСКА