Домашният социален патронаж в Генерал Тошево ще разполага с нов автомобил за разнос на храна, предаде репортер на Агенция "Фокус". Проектното предложение на добруджанската община е одобрено от Фонд "Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. Общо 124 общини в страната са подали своите проектни предложения, 88 са одобрени.

С новия лекотоварен автомобил ще се обнови и модернизира автопаркът на услугата. Тя подпомага ежедневно повече от 400 потребители от 29 населени места на територията на общината. Ще се оптимизира и работният процес за персонала, пряко ангажиран с разноса на хранителните продукти, а това ще спомогне за повишаване качеството на услугите, предоставяни от Домашен социален патронаж.

Реализацията на проекта подкрепя дейностите, които Община Генерал Тошево изпълнява по новия проект "Топъл обяд". От 3 януари тази година 120 лица в неравностойно социално положение получават безплатно приготвена храна за обяд.

Проектът за закупуване на помощния лек автомобил е финансиран от Целева програма "Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“. Общата му стойност е в размер на 36 000 лв. От тези средства 80% (28 800 лева) са безвъзмездна финансова помощ, която Община Генерал Тошево ще получи от фонда, собственото участие е 20% (7 200 лева).

Жулиета НИКОЛОВА