17 май се отбелязва като професионален празник на спортистите в България. Държавният архив в Кюстендил пази брой на Държавен вестник, в който е вписано назначаването на швейцарци, които да бъдат волнонаемни учители по гимнастика в българските училища, предаде репортер на "Фокус“.  В приказ № 821 от 4 юни 1894 година е посочено, че годишната заплата на учителите е 3 600 тогавашни лева.

На 17 май 1894 година, на българска земя, пристигат десет швейцарци, натоварени с важна мисия. Поканени са от Министерството на народното просвещение, за да положат основите на гимнастическото обучение в българските училища и да издигнат нивото му на европейско равнище.

Денят на пристигането им е обявен за професионален празник на спортистите в България. Един от тези швейцарски специалисти е изпратен в Кюстендил, за да преподава гимнастика в Кюстендилското държавно трикласно и педагогическо училище. Това е Даниел Бланшу - специализирал физическо възпитание в курсове и в Интернационалната академия по гимнастика и танци в Париж. Той е назначен като волнонаемен учител в Кюстендилското училище. До 1904 година швейцарецът работи усилено за развитието на физическата култура и спорта, не само сред учениците, но и сред гражданите на Кюстендил.

По негова инициатива на 26 ноем. 1895 година е основано дружество "Здраве и сила". На 3 март 1896 година дружеството се преименува в "Осоговски юнак", а Бланшу става негов първи главатар. Под неговото ръководство дружеството изнася гимнастически продукции, забави и вечеринки, организира екскурзии в страната и чужбина. Към дружеството се създава специален хор и струнен оркестър.

Венцеслав ИЛЧЕВ