Очаква се жителите на над 30 жилищни блока в Смолян да подадат документи за саниране до месец май. Това каза пред журналисти зам.-кмета на Смолян, Марин Захариев, предаде репортер на "Фокус“. Той уточни, че се провеждат срещи с домоуправителите, за да им се дадат разяснения за кандидатстването. Доста от сдруженията на собствениците вече правят обследване на сградите. Вече има подадени няколко проекта и процеса стартира.

По думите на Захариев, между 30 и 40 жилищни блока се оформят да участват в програмата за саниране. "Надявам се, че след като мине първоначалното подаване, тъй като има индикации от големите градове, че там няма да има много желаещи, след месец май да има релокиране на средства“, посочи зам.-кметът. Той допълни, че вече има подадени заявления и очакванията са до месец май да има подадени документи от сдруженията на 30-40 блока. Така процедурите да започнат и до края на тази година, началото на следващата, да започне работата по саниране на сградите, каза още Захариев.

Той добави, че добре върви и проекта за подмяната на горивната база на домакинствата в община Смолян. Монтирани са около 400 уреди за пелети, като е започнал монтажа и на климатици. " Надявам се, че до лятото ще са монтирани навсякъде. Отзивите са добри. Хората трябва да знаят, че е задължително да се върнат старите уреди за отопление на дърва и въглища и да се декларира, че те няма да се използват“, посочи още зам.-кметът на Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА