Документалната продукция на младите журналисти от "НахОДКи“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, "Черно море. За хората и рибите“ е допусната до участие в Международния детски и младежки филмов фестивал "Oqros Pepela“ в Тбилиси, Грузия, съобщиха от Общнски детски комплекс във Варна. Новината бе съобщена лично от д-р Росица Младенова, директор на Фестивала за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин“.

"В тазгодишното издание на "Арлекин“ продукцията на "НахОДКи“ бе отличена със специална награда на името на академик Хачо Бояджиев, което й дава право за участие и в Тбилиси, с които имаме дългогодишно партньорство.“, отбеляза д-р Младенова.

Отличието в "Арлекин“ бе в раздел "Екология“ и е за цялостния поглед към темата за микропластмасата в морето. Документалната продукция бе заснета със съдействието на РТВЦ Варна и Института по океанология, а за морските кадри помогнаха от LZ Yahting 1991. Върху продукцията "Черно море: За хората и рибите“ работиха учениците: Адрияна Вашева, Никол Добрева, Милица Иванова, Даница Костова и Волен Савов.

XII издание на Международния фестивал "Oqros Pepela“ (Златната пеперуда) ще се проведе в Тбилиси от 26 до 28 ноември. Във фестивала със свои продукции през годините са участвали деца и младежи от Гърция, Словакия, Бразилия, Обединените арабски емирства, Словения, България, Грузия и мн. др., става ясно от думите на Irakli Jaoshvili, директор на "Златната пеперуда“.