Забавна среща с обичан от децата литературен герой, много популярна книга за него и творческия свят на автора носят на децата в Добрич приятни емоции и нови знания, предаде репортер на Агенция "Фокус". Мястото е сектор "Работа с деца" в  Регионална библиотека (РБ) "Дора Габе". 

Тематична витрина и литературна среща, посветени на 115 години от рождението на обичаната детска писателка Астрид Линдгрен и нейната позната на всички деца по света книга за Пипи Дългото чорапче с невероятните й истории, превръщат изнесените учебни часове в незабравимо преживяване.

При гостуването си в библиотеката децата са тематично облечени - момичетата са със сплетени на плитки коси, а момчетата - като приятеля на Пипи Томи. Малките читатели научават любопитни житейски факти за популярната шведска авторка и отговарят на въпроси, участвайки в литературна викторина "Какво знаем за Пипи Дългото чорапче и нейната създателка?“.

Най-забавен е финалът на литературното утро - децата имат възможност да се снимат с увеличено като размер копие на книгата за Пипи Дългото чорапче, с маймунката Господин Нилсон и небезизвестния бял кон, който Пипи често държи на верандата и може с лекота да премести, когато пожелае.

Форматът - образование чрез преживяване, отдавна е част от работата на библиотечните служители в добруджанския град, които дори и в трудните дни на ковид пандемията и социалната изолация достигаха до своите малки верни приятели виртуално, разказвайки детски приказки чрез куклен театър.

Продължава и онлайн рубриката на библиотеката за среща със значими световни и български имена от класическата литература по повод годишнини. Рубриката е насочена към по-големите ученици и аудиторията на възрастните. Днес РБ припомня за Кръстю Иванов Мирски /1852 – 1920/ - български общественик, публицист и книжовник, от първите преводачи на Шекспир в България, съосновател на читалището в Добрич. Поводът е 170 години от рождението му.

Жулиета НИКОЛОВА