Един от доказаните експерти в България бе премахнат от комисията външни оценители на фонд "Култура“ във Варна. Това е Камен Балкански, стана ясно днес на заседание на Комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет в морския град. Причината е, че той не притежава нужната квалификация според изискванията по правилник. Любопитното е, че той две години бе част от Експертния съвет. Камен Балкански притежава магистърска степен по история на изкуството от Националната художествена академия. От 1997 до 2002 е изпълнителен директор на Центъра за изкуства "Сорос“, a през 2002-2003 чете лекции в Националната художествена академия в София. През същата година става административен директор на "Телевизия ММ“, а от 2004 – 2006 е съветник на управителите на същата телевизия. През 2004 започва работа като директор на бюрото на програма "МЕДИА“ на ЕС в България. От 2015 до 2017 е изпълнителен директор на Националния филмов център. В момента е начело на бюро "Творческа Европа МЕДИА“ – България. Според част от общинските съветници във Варна обаче това, че е доказан експерт, не го прави експерт с нужната диплома по техния правилник.

На проведеното днес заседание на Комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет – Варна, бе препотвърден избора на постоянни членове на Експертния съвет към Фонд "Култура“. Съветниците дадоха съгласието си техните колеги Даниела Димова и Евгений Станимиров да влязат в състава на съвета.

Относно името на Камен Балкански след дискусия и явно гласуване членовете на комисията решиха Елица Матеева да бъде експертът по филмово изкуство. Останалите външни експерти остават Милена Кънева ("Изпълнителски изкуства"), Страцимир Павлов ("Музика“), Сияна Георгиева ("Архитектура и дизайн“), Красимира Костадинова ("Визуални изкуства") и Свилен Енев ("Литература").

За да започне работа Експертният съвет към Фонд "Култура“, неговият състав трябва да бъде одобрен и от местния парламент. Очаква се това да се случи на следващото заседание на Общинския съвет.

В дневния ред на заседанието фигурираше и предложение от групата на ПП "Възраждане“ относно анулиране на досегашния избор и обявяването на нова процедура за набиране на членове на Експертния съвет. Мнозинството в зала "Пленарна“ гласува точката да отпадне с аргумента, че това би довело до сериозно забавяне на работата на фонд "Култура“.